Vi hästälskare förstod ganska tidigt att varje häst har en egen personlighet. Vi kommer alla ihåg vilken som var den tryggaste hästen att rida ut på i ridskolan, eller vilken av hästarna som hade tendenser att alltid flyga i taket för spökena i hörnen av ridhallen. Och visst kommer vi också ihåg hästen som alltid var framme med mulen och utforskade dina fickor och nöp dig i ärmen för uppmärksamhet. 
 
Utifrån hur hästar beteer sig och hur de handskas med inlärning har man kunnat fastslå ett mönster. Detta mönster påminner mycket om hur man också kan testa människor för personligheter, eftersom både människor och hästar har en höger och en vänster hjärnhalva som påverkar tänkandet individuellt. 
En av dessa hjärnhalvor används oftast mer än den andra, och påverkar därmed en del av personligheten. 
 
För oss människor ser det ungefär ut såhär (se nedan). Hur fungerar du? 
 
 
 
 
Dock fungerar hästens hjärna väldigt annorlunda från människans.
Hästen har fyra stora påverkande faktorer som vi människor inte har till samma grad. Alla hästar är: skeptiker, panikofobiska, klaustrofobiska och fegisar helt av naturen. Detta är något vi oftast inte räknar med när vi handskas med dem. Dessa fyra faktorer skapar ett typiskt flyktdjur, och det är trots allt något som de flesta av oss hört talas om. Ändå verkar vi aldrig riktigt tänka på de fyra faktorerna som påverkar flyktdjuret i hästen.
 
Faktorerna påverkar också hästens personlighet. Såhär har man lyckats dela in höger och vänster hjärnhalvorna bland hästar: 
 
Lägg märke till hur hästens hjärna påverkas av sina fyra flykdjursfaktorer. En vänster-hjärnig häst är ofta hög i rang, och leder därmed flocken undan undan faror. Den är modigare än en höger-hjärnig och står upp för sig själv och flocken. I det vilda skulle hingsten (vänster-hjärnig) av en flock försvara flocken mot utomstående hungstar. Hästar med låg rang håller sig osäkert undan och ger lätt upp. Denna uppdelning behöver dock inte alltid visa sig vara så tydlig. En häst kan t.ex vara vaksam och ängslig, men ändå visa tecken på nyfikenhet. 
 
 
Precis som människor kan man också dela in hästar i beteendeskalan av Introvert och Extrovert.
En häst med högre energi, mera "go", snabb att reagera och tendenser att springa är extrovert. Medan en häst som är lite av den "segare" typen med låg energi och snarare med en tendens att stanna är introvert.
 
 
Härmed får vi en skala som ser ut såhär när vi blandar in introvert och extrovert beteendet i höger och vänster grupperingarna. Nedan kan du se typiskt beteende för de fyra olika personligheterna. Dessa personligheter varierar självklart från häst till häst. Men genom att fundera ut vilken sorts häst du har, har du det sedan lättare att fundera ut hur du bör hantera och arbeta med din häst.
 
 
 
VÄNSTER-EXTROVERTA hästar är oftast energiska, smarta, dominanta, busiga och kan också verka olydiga om de blir otåliga. De har en tendens att bitas och nafsas för att få sin vilja igenom eller för uppmärksamhet. Dessa sorters hästar är dock något av de enklaste hästarna att träna, då de oftast är med på att hitta på olika aktiviterter så länge man inte repeterar samma uppgift och gör träningen tråkig. Då har de en tendens att bli olydiga.
 
VÄNSTER-INTROVERTA hästar är oftast lättuttråkade, ointresserade och vägrar ofta samarbeta om de inte ser meningen med att träna. Dessa hästar är den sorten som ses som "envisa och lata". Det är dessa som borrar ner hovarna i marken och vägrar att gå vad du än gör, och njuter av att se dig ge upp. Dessa kan också göra utfall när de får nog -  t.ex bockar i protest. För dessa krabater krävs mycket beröm för varje lyckad övning. Också viktigt att variera övningarna för att inte tråka ut hästen.
 
HÖGER-EXTROVERTA hästar får lätt panik, är lättskrämda och osäkra. De är den skenande och stegrande sorten och ses oftast därför med martingal och hårda bett för att hålla dem under kontroll. Vad dessa hästar behöver är tålamod och lugn och ro. De behöver en tydlig och trygg hand för att våga lita på sin ledare.
 
HÖGER-INTROVERTA hästar är vanligtvis spända och blyga. De har en tendens att låsa sig för att plötsligt explodera i fart och fläng i ren rädsla. Med dessa krävs en lugn och tålmodig hand, samt massor med repetition för att få hästen i lugn och ro att förstå vad träningen går ut på. Det lönas att gå sakta fram med träningen för dessa hästar, för att de ska hinna med tankemässigt. 
 
 
extrovert, hastigare.blogg.se, hästar, högra, introvert, personligheter, vänstra,

Kommentera

Publiceras ej